Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte

| Meer
zonnecollector
 
 
 
 
 
 
 
Met een zonnecollector is het mogelijk zonlicht om te zetten in warmte. Met deze warmte kunt u een ruimte in huis verwarmen en u kunt er water mee verwarmen. Verder is het mogelijk het grondwater onder uw woning te verwarmen in de zomer. Met behulp van een warmtepomp is het dan mogelijk een ruimte te verwarmen in de winter. Zonnecollectoren zijn ideaal om het water van een zwembad op te warmen. Dat kan wel vier tot acht graden schelen!
 
De werking 
Het is een metalen voorwerp. Daar stroomt een medium doorheen om op die manier de gewonnen warmte af te voeren.
 
zonnecollector
 
Voordelen
U kunt in aanmerking komen voor diverse energie- subsidies. Informatie kunt in inwinnen bij de overheid, bij uw provincie en bij uw gemeente.
De aanschafprijs is redelijk; reken op ongeveer 2500 euro inclusief BTW en installatiekosten. Van deze prijs gaan subsidiegelden nog van af.
Het rendement is hoog te noemen en zij zijn duurzaam en veilig in gebruik.
 
Nadelen
Indien de zon niet schijnt is er ook geen opwarming dus moet u bijverwarmen. Voor het hoge rendement moet u een groot oppervlak hebben. Om het water rond te pompen moet u wel energie gebruiken.
 
zonnecollector
 
Een veelvoorkomend type 
Het meest gebruikte type is de vlakke- plaat. Dit is in combinatie met een zonneboiler. Het hart is een zwarte plaat die ook wel `absorber` wordt genoemd. Om de plaat heen zit isolatiemateriaal en kan daardoor warmte opnemen. Boven de absorber zit een glazen afdekplaat. Aan de onderkant lopen de leidingen waardoor water stroomt. De absorber staat de warmte af aan het water. Het warme water wordt afgevoerd en kan worden toegepast in het huishouden.

zonnecollector