Camper - eigen energie aan boord door zonnepanelen

| Meer
camper met zonnepaneel
 
 
 
 
 
 
Met zonnepanelen kunt u uw accu opladen van uw camper. Dat gebeurt door de gratis energie van de zon. Een pakket voor het opladen van de accu is gemakkelijk mee te nemen, gaat heel lang mee en is van prima kwaliteit.
De zonnepanelen worden op de camper geplaatst en zijn er in diverse vormen en maten.
 
Accu
De accu moet aangepast zijn aan de eisen en aan de verwachtingen. Een kleine accu met een groot zonnepaneel heeft weinig zin. Hetzelfde geldt andersom. Een grote accu met een klein zonnepaneel schiet niet echt op.
Het is sowieso beter om geen start- of autoaccu te gebruiken. In de handel zijn speciale caravanaccu`s die dus ook geschikt zijn voor een kampeerauto.
 
Regelaar
Bij een camper wordt vaak gebruik gemaakt van een hoogrendement regelaar. Hiermee haalt u 30 procent meer energie uit de zonnepanelen.
 
Soort zonnepanelen
Hiervoor worden kristallijne zonnepanelen gebruikt en komen in twee modules voor namelijk in 12 en in 24 Volt systemen. De 12 Volt wordt voornamelijk gebruikt in campers.
 
Installeren van een accu
Omdat aan boord van de camper meerdere apparaten van stroom moeten worden voorzien zal de accu zwaar wegen. Daarbij moet dus goed op het evenwicht worden gelet. Dat doet u het beste om de accu zo laag op de grond te monteren om zo het evenwichtsverlies beperkt te houden.
 
camper met zonnepaneel